Leta i den här bloggen

onsdag 23 december 2015

Mammas grönkålspaj - snart jul

"
Den här pajen gjorde min mamma när hon fyllde 60 år. Minns den som mycket god och har nu äntligen gjort den själv. Den ska avnjutas i morgon julafton. 
    Grönkålspaj

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten 

Fyllning: 
3 ägg
1 dl kaffegrädde 
70 g ädelost (Danablu Classic)
Ca 2 dl hackad fryst förvälld grönkål
1 dl riven ost 
Salt och peppar 

Gör så här:
Hacka samman allt till pajdegen. Tryck ut i ugnsform och låt stå kallt en stund. 
Vispa ihop äggen och blanda ner grädden, ädelosten i småbitar och grönkålen. Krydda med lite salt och peppar. Jag tog både svart och vit peppar. Häll i pajskalet och strö över den rivna osten. Grädda i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter. 

Glutenfri pajdeg:

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön och blanda sedan ihop med resten av ingredienserna. Tryck ut i pajform, nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.