Leta i den här bloggen

lördag 27 oktober 2012

Rågsiktskakor

Just nu har jag pippi på att baka rågsiktskakor och pippi på att äta dem ;-). Receptet jag har är inget märkvärdigt utan stämmer bra överens med de som du kan hitta på rågsiktspåsarna. Det enda annorlunda kan vara att jag använder mig av honung istället för sirap.

 
 

Rågsiktskakor 4 st.

5 dl. mjölk
50 g. smör
50 g. jäst
1/2 dl honung
1 1/2 tsk. salt
1 tsk brödkrydda
Ca 13-14 dl rågsikt mjöl
 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37ºC (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt honung, salt och brödkrydda. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen, ca 4 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ut hål i mitten (jag brukar ta en medicinmugg).
Lägg kakorna på bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.