Rågsiktskakor 4 st.
5 dl. mjölk
50 g. smör
50 g. jäst
1/2 dl honung
1 1/2 tsk. salt
1 tsk brödkrydda
Ca 13-14 dl rågsikt mjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37ºC (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt honung, salt och brödkrydda. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen, ca 4 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ut hål i mitten (jag brukar ta en medicinmugg).
Lägg kakorna på bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ut hål i mitten (jag brukar ta en medicinmugg).
Lägg kakorna på bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.