Leta i den här bloggen

lördag 27 oktober 2012

Fläskfilé á la Ankar från Matklubben

Detta är ett recept som flera av mina vänner använder sig av. Det har nog spritt sig som en löpeld i Motala. Vet inte vem som står för orginal receptet dock så hittade jag detta på matklubben.se med rubriken "Fläskfilé á la Ankar". Min man älskar rätten och föredrar att äta den med ugnsrostad potatis. Jag blev nyfiken på hur den smakade men då jag inte äter fläskfilé (bara kyckling och fisk i köttväg) så testade jag igår att göra samma recept men med kycklingfilé istället för fläskfilé och bacon. Det blev kanongott, så nu vet jag på ett ungefär vad gubben menar med att den är gudomlig :-) Här kommer receptet som jag har hämtat på matklubben dock så har vi ändrat lite i receptet såsom vi vill ha det.... (ursäkta dålig bild!!)

 

Fläskfilé á la Ankar

600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
10 soltorkade tomater
1 pkt bacon, 140 g
3 dl grädde
1 ask Créme Bonjour gräslök, 100 g
1 dl torrt vitt vin
2 msk konc kalvfond eller 1/2 kalvbuljong
1 ½ msk fransk senap
Ev. lite kantareller och 1 dl. riven västerbottenost
Salt
Peppar
Smör till stekning
 

Gör så här:

Skär köttet i skivor och bryn det med smör i en gjutjärnsgryta. Krydda med salt och peppar. Skär baconet i mindre bitar och stek även detta samt hackad lök (ev. kantareller).
Vispa ihop grädde, vin, fond/buljong, Créme Bonjour, pressad vitlök och senap i grytan. Tärna de soltorkade tomaterna och låt även dessa gå i grytan. Koka upp under omrörning och låt puttra i ca 20-30 minuter, på låg temperatur. Ta grytan från värmen och rör ev. i västerbottenost.
 
Servera med ugnsrostade rotfrukter, pasta, potatis eller ris.