Leta i den här bloggen

lördag 13 oktober 2012

Kycklinggratäng i gräddig kantarellsås

Nu i helgen har vi bestämt att inte åka till affären och handla hem en massa godsaker. Vi ska istället använda oss av det vi har hemma, för vi har en hel del godsaker i både frysen och i skafferiet. Det gäller bara att tänka till... och det gjorde vi så bra med kvällens mat så det är värt att dokumentera. Dessutom fick vi användning av mina nyplockade och torkade kantareller :-)

 

Kycklinggratäng i gräddig kantarellsås 

Du behöver:

4-5 kycklingfiléer
smör
salt
svartpeppar
grillkrydda
 
Sås:
valfri mängd torkade/färska kantareller
salt
peppar
2 dl buljong (grönsaksbuljong)
3 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
 

Så här gör du:

Dela kycklingfileérna i fingerstora remsor. Stek kycklingfileérna i lite smör och krydda. Då de fått fin färg läggs de i en smord ugnssäker form.
Lägg den torkade svampen i blöt och låt svälla en liten stund. Stek svampen tills vätskan dunstat och därefter salta och peppra. Tillsätt buljong och grädde, låt puttra i ett par min. Rör ut vetemjölet med vattnet och tillsätt under omrörning, låt koka ihop ett par min. Smaka av och tillsätt ev. mer salt/peppar.
Häll såsen över kycklingen och stek i 30-40 min i 200 grader. Strö över brynta kantareller och servera med ris, pasta eller ugnsrostade rotfrukter och en sallad.