Leta i den här bloggen

torsdag 24 januari 2013

Medelhavspaj

En god paj som jag gjorde dagarna mellan jul och nyår. Den kommer jag absolut att göra fler gånger.

Du behöver:

Pajdeg:

3 dl. vetemjöl
125 g. smör
2 msk vatten

Fyllning:

200 g. färsk bladspenat
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
100-150 g. fetaost
200-250 g. keso
1 dl. vispgrädde
3 ägg
1/2 rödlök
1/2 tsk salt
1-1 1/2 tsk spiskummin
svartpeppar

Gör så här:

Nyp ihop mjöl och smör. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt, ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Rensa och skölj spenaten. Hacka rödlöken och fräs den tillsammans med pressad vitlök. Lägg i spenaten och låt den fräsa med löken och tillsätt därefter kryddor. Hacka fetaosten till mindre bitar och blanda med keso, grädde och ägg. Blanda i spenaten i kesoblandningen och låt stå medan pajskalet förgräddas, ca 7-10 minuter. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min.

Servera med en krispig grönsallad och dagsfärskt bröd. Till pajen avnjöt vi ett gott rött vin som heter Monti Garbi, Ripasso (99kr).