Mina goda semlor
Det här behöver du:
Vetedeg:
1 1/2 dl mjölk
55 g. smör (äkta)
25 g. jäst
1 tsk bakpulver
En nypa salt
4 msk ljus sirap (eller socker)
1 ägg
Fyllning:
400 g. mandelmassa
1-2 dl vatten
Vispgrädde
Så här gör du:
Vetedeg:
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och rör ner i mjölkblandningen.
- Tillsätt sirap och ägg. Knåda väl!
- Jäs i ca 40 minuter.
- Forma degen till runda bullar i valfri storlek och låt jäsa ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader!
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-14 minuter.
- Låt kallna på galler.
Fyllning:
- Blanda mandelmassan med vatten (lite i taget) och kör gärna i en assistent till en slät massa.
Nu är det bara att skära av locket och fylla med mandelmassan. Innan du fyller med mandelmassa kan du gröpa ur lite bröd så det får gott om plats med mandelmassa. Klicka/sptitsa på vispad grädde, lägg tillbaka locket och pudra florsocker över.