Leta i den här bloggen

fredag 20 juli 2012

Rabarberpaj alá strösselkaka

Som liten tillbringade jag en stor del av mina somrar i min mammas hemland, Tyskland. Där snålades det inte på kakor och andra bakverk. Numera blir det inte så ofta tysklandsresor men de tyska kakorna och bakverken har satt sin prägel på mig och bakar jag så blir det ofta tyska favoriter. Strösselkaka är en vanlig kaka som bakas i mången varianter, jag har nu testat en strösselkaka med rabarber, liknar en smulpaj. Enligt min man var det den godaste "rabarber paj" han ätit så jag skriver ned den!

Rabarberpaj alá Strösselkaka (ca 8 pers.)


Strösseldeg

6 1/4 dl mjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 1/4 dl socker
150 g smör
1 äggula
1/2 pressad appelsin

Fyllning

500 g rabarber, rensad och skuren i bitar
40 g mandelmjöl
Ca 1/2 dl socker

Sätt ugnen på 180 grader

Tillagning

Blanda ihop alla ingredienser till strösseldegen. Gärna i maskin med degkrok annars går det lika bra för hand men se till att det blir jämna och fina smulor.



Smörj en ugnsfast form och fyll botten med ca hälften av strösseldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Blanda under tiden iordning fyllningen och lägg sedan över den förgräddade strösseldegen. Ta därefter resten av strösseldegen och fyll på överst. Grädda i ca 30-40 minuter, 180 grader. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.