Leta i den här bloggen

söndag 22 juli 2012

Pepparkakor i juli, lika gott som dec.

Vet inte om jag och min dotter var extremt hungriga när vi för några dagar sedan åkte till Ica Maxi för att stor handla. När vi åkte hem så hade vi uppriktigt sagt handlat lite väl mycket godsaker. Båda kände vi ett extra sug efter pepparkakor, så det fanns med i kassen hem. Eller ja, vi hade med både Anna (hårda) pepparkakor samt mjuka Skåne pepparkakor. Det smakade lika gott som de första vid advent. Vid detta tillfälle så pratade vi också om mjuk pepparkaka (sockerkaksvarianten) och jag kunde inte släppa den i mina tankar så idag slog jag upp min bok "Sju sorters kakor" från ICA bokförlag och bakade den. Smakade som alltd, underbar!



Prästgårdens pepparkaka

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader.


Smörj och bröa en avlång form (ca 1 1/2 liter).
Smält smör och låt det kallna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda försiktigt tills allt är jämnt fördelat. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.