Leta i den här bloggen

onsdag 24 juli 2013

Kanske världens godaste Äppelpaj - Annas Äppelpaj

Hittade ett gammalt, sparat recept på äppelpaj. Jag har själv lagt till och tagit bort ingredienser för att få till denna och gillar den verkligen mycket. Vill att den ska få finnas med här, annars risk att den kommer bort bland alla nedskrivna recept. Och just för att den är anpassad till mina smaklökar får den heta Annas äppelpaj!
 

Annas äppelpaj

Ingredienser 4 port.

Ca 4 äpplen
1/2 dl + 1 dl strösocker (alt rårörssocker)
1 tsk + 1 tsk kanel
100 g. smör
2 dl mjöl
25 g. hasselnötter (riktigt fint hackade)
 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Nyp ihop smör, 1 dl socker, 1 tsk kanel och mjöl till en smulig massa. Blanda ihop massan med hackade nötter och låt stå svalt. 
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda bitarna med 1 tsk kanel.
  • Lägg i 1/2 dl socker i en kastrull och rör hela tiden om, tills det börjar smälta. Lägg äppelbitarna i kastrullen och rör runt tills de har beblandat sig ordentligt med sockret. Klart när de är lätt karamelliserade.      
  • Lägg äppelbitarna i en ugnsfast, smord form.
  • Smula över smuldegen.
  • Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  • Servera med vaniljsås eller vaniljglass.