Annas äppelpaj
Ingredienser 4 port.
Ca 4 äpplen
1/2 dl + 1 dl strösocker (alt rårörssocker)
1 tsk + 1 tsk kanel
100 g. smör
2 dl mjöl
25 g. hasselnötter (riktigt fint hackade)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Nyp ihop smör, 1 dl socker, 1 tsk kanel och mjöl till en smulig massa. Blanda ihop massan med hackade nötter och låt stå svalt.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda bitarna med 1 tsk kanel.
- Lägg i 1/2 dl socker i en kastrull och rör hela tiden om, tills det börjar smälta. Lägg äppelbitarna i kastrullen och rör runt tills de har beblandat sig ordentligt med sockret. Klart när de är lätt karamelliserade.
- Lägg äppelbitarna i en ugnsfast, smord form.
- Smula över smuldegen.
- Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills pajen fått fin färg.
- Servera med vaniljsås eller vaniljglass.