Leta i den här bloggen

lördag 6 juli 2013

Annas färsbiffar alá burgare och brunsås

När barnen äter något som jag lagat och säger ett flertal gånger "mmmm, vad gott" då är det självklart att dokumentera receptet! Första gången jag gjorde dessa var de formade till platta burgare och intogs som hamburgare. Idag blev de formade till biffar och åts till stekt potatis, egen brunsås och egengjord vinbärsgelé.
 

Färsbiffar/burgare

Du behöver:
500 g. Nötfärs
1 tsk salt
1/3 tsk vitpeppar
1 ägg
2 tsk senap (dijonsenap)
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke. Blanda väl! Ta ut ca 1/2 dl färs och forma till antingen platta burgare eller lite rundare biffar. Ta en rejäl klick smör och stek färsen ca 6 minuter, vänd varje minut.

 

Brunsås

Du behöver:
2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vätska (vatten ev. blandat med sky)
1/2 buljongtärning
2 msk grädde
Guldsoya såskulör (till fin brun färg)
Ev. salt/peppar
 
Gör så här:
Smält smöret. Ta kastrullen från plattan och rör ner mjölet så inga klumpar finns. Tillsätt först hälften av vätskan, rör till en slät massa och tillsätt resten av vätskan. Lägg i buljongtärning och koka upp under omrörning. Låt såsen småkoka i ca 3 minuter. Smaksätt med grädde och blanda i såskulören till önskad färg.