Leta i den här bloggen

onsdag 24 juli 2013

Blåbärsskogen och blåbärspaj

Har idag varit i blåbärsskogen och fick med mig hela 5 liter blåbär hem. Har rensat riktigt noga och fryst in de. Tösen fick under tiden baka blåbärspaj. Det fixade hon galant, bara jag talade om vad som skulle göras. Hittade också lite fina hallon som fick följa med i pajen.



Blåbärspaj (smuldegspaj)

Ingredienser 4 port

125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
3-4 dl blåbär
1/2 socker (har du andra och surare bär behövs mer socker)
ev. 1 msk potatismjöl (Jag brukar utesluta det om det inte är frysta bär)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret och nyp ihop det med mjölblandningen tills det blir en smulig massa.
Smörj en pajform och lägg i bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1-1 1/2 deciliter. Fördela sedan smuldegen över blåbären. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.