Leta i den här bloggen

tisdag 19 september 2017

Rågsiktsbröd rågsiktsfrallor och falsk nyttigare ostkaka

Rågsiktsfrallor

Du behöver:
50g jäst 
50g smör
6 dl mjölk 
2 tsk salt
1/2 dl honung
2 dl fiberhavregryn 
12 dl rågsikt
Ev 2 rivna morötter 

Gör så här:
Rör ut jästen med fingervarm mjölk/smör. Tillsätt honung, salt, morötter, havregryn och nästan all rågsikt. Knåda i maskin tills degen släpper.
Låt jäsa ca 30 min. Knåda och gör till små frallor. 
Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader och grädda mitt i ugnen ca 12 min. 

Falsk ostkaka 
Du behöver: 
250g kvarg
250g keso
3 ägg 
0.5 sötströ
25 g smält smör
1 tsk vaniljpulver
1 msk potatismjöl
1 msk mandelmjöl
En nypa salt 
50g finhackad mandel 
2 rivna bittermandlar 

Gör så här:
Vispa ägg och sötströ fluffigt. Blanda keso och kvarg samt resten av ingredienserna. Vänd försiktigt ihop äggfluffet med resten. Häll i en smord springform. Grädda ca 50-60 min i nedre delen av ugnen. 170 grader. Täck över med folie då kakan fått lite färg. 

Servera med tinade hallon och blåbär samt vispad grädde. Jag valde soya grädde.