Leta i den här bloggen

tisdag 7 augusti 2012

Krämig Pasta och Kassler Gratäng

Gott, tyckte alla i familjen! Själv får jag lita på dem då jag inte äter kassler. Gratängen var enkel att göra och vill man göra det ännu enklare så köper man bara en färdig ostsås istället för att göra en egen.


Krämig pasta- och kasslergratäng

400-500 g. kassler (strimlad i mindre bitar)
400 g. pasta
1 vitlök
2-3 inlagda soltorkade tomater (strimlas och delas i mindre bitar)
1 burk, ca 400g, valfri tomatsås (som passar till pasta)
1 förpackning ostsås, ca 400 ml. (eller egengjord)
2 ägg
5-6 broccoli kvistar (förkokas så de är aningens mjuka)
Ev. lite riven ost

Sätt ugnen på 230 grader

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och blanda sedan i den strimlade kasslern. Gör en egen ostsås (se recept nedan men uteslut salt/peppar) eller använd en färdigköpt. I ostsåsen blandas nu i de två äggen, tomatsåsen, soltorkade tomater, pressad vitlök och den förkokta broccolin. Blanda såsen med pastan/kasslern och lägg i en smord och ugnssäker form. Strö ev på lite riven ost och grädda i ca 15 minuter, mitt i ugnen.

Ostsås

2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
Ev. salt och peppar

Smält smöret och rör i mjölet. Häll i först lite mjölk och vispa tills du ser att det är klumpfritt. Häll på resten av mjölken medan du vispar. Värm såsen och rör sakta mot bottnen av kastruller tills det kokar upp. Sänk värmen och låt koka ett par minuter. Rör om då och då. Tag av kastrullen från spisen och blanda i riven ost. Rör tills det blir en slät sås.