Krämig pasta- och kasslergratäng
400-500 g. kassler (strimlad i mindre bitar)400 g. pasta
1 vitlök
2-3 inlagda soltorkade tomater (strimlas och delas i mindre bitar)
1 burk, ca 400g, valfri tomatsås (som passar till pasta)
1 förpackning ostsås, ca 400 ml. (eller egengjord)
2 ägg
5-6 broccoli kvistar (förkokas så de är aningens mjuka)
Ev. lite riven ost
Sätt ugnen på 230 grader
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och blanda sedan i den strimlade kasslern. Gör en egen ostsås (se recept nedan men uteslut salt/peppar) eller använd en färdigköpt. I ostsåsen blandas nu i de två äggen, tomatsåsen, soltorkade tomater, pressad vitlök och den förkokta broccolin. Blanda såsen med pastan/kasslern och lägg i en smord och ugnssäker form. Strö ev på lite riven ost och grädda i ca 15 minuter, mitt i ugnen.Ostsås
2 msk smör3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
Ev. salt och peppar
Smält smöret och rör i mjölet. Häll i först lite mjölk och vispa tills du ser att det är klumpfritt. Häll på resten av mjölken medan du vispar. Värm såsen och rör sakta mot bottnen av kastruller tills det kokar upp. Sänk värmen och låt koka ett par minuter. Rör om då och då. Tag av kastrullen från spisen och blanda i riven ost. Rör tills det blir en slät sås.