Leta i den här bloggen

onsdag 8 augusti 2012

Bullbak

Mina barn är vana vid att jag bakar ofta, så de tycker inte att det är så spännande att vara med längre. Men ibland så händer det att de vill vara med och som min mamma har sagt... "neka aldrig barnen att vara med i köket och hjälpa till..." Hon har rätt, de får på så vis en vana och förhoppningsvis en positiv känsla och upplevelse till att baka och laga mat. Recept på vetebullar finns på de flesta vetemjöls påsarna, men jag skriver ändå hur jag brukar göra. Mitt sätt är att inte snåla på fyllningen. 



Du behöver:

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
Ca 800 g vetemjöl

Till fyllningen:
Kanel, strösocker, vanillin socker och kanel

Till penslingen:
1 uppvispat ägg och pärlsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, rör om till fingervarmt (37 grader). Häll först lite av mjölkblandningen över jästen, rör om tills den löst upp sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen, socker, salt och därefter mjöl. Jag brukar ta lite mjöl i taget och hellre för lite än för mycket. Arbeta degen väl. Det är smidigt att använda en köksassistent men just vetedeg vill jag knåda för hand för att få en bättre känsla för när den är färdigknådad. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 minuter. Knåda igenom degen och tillsätt ev mer vetemjöl. Dela degen i två delar och kavla ut varje del. Bred på smör, strö på socker, kanel och vanillinsocker. Rulla ihop degen och skär i små bitar eller vik degen bara dubbel en gång och skär i remsor som du snurrar. Lägg i pappersformar och låt jäsa i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 230 grader


Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen, ca 8-9 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Njut med ett kallt glas mjölk!